Bouwvergunning dakkapel

Over het algemeen heb je voor het (ver)bouwen van je huis een bouwvergunning nodig, echter is er voor het plaatsen een dakkapel niet altijd een vergunning nodig. Je moet dan wel aan enkele eisen voldoen. Voldoe je niet aan de eisen? Dan kun je alsnog een bouwvergunning aanvragen.

Wil je niet wachten op een vergunning en wil je gelijk aan de slag kunnen?

Dan is de beste optie een dakkapel met een plat dak. Dit is ook gelijk de meest standaard dakkapel. De meest gangbare maat is 1,5 meter hoog en 2,5 meter breed.

Waar moet je opletten als je zonder bouwvergunning een dakkapel wilt plaatsen?

Zo mag het geen monumentaal pand zijn en moet het permanent bewoond zijn. De dakkapel moet aan de achterzijde geplaatst worden of de zijkant, maar dan alleen als die kant niet uitkijkt op een openbare plek.
Het enige model waar je geen vergunning voor nodig hebt is een dakkapel met een plat dak en doorzichtige zijkanten.
Het dakkapel mag maximaal 1,75 meter hoog zijn, moet tussen de halve en hele meter van de onderkant van het dak af zitten en minimaal een halve meter onder de nok en van de zijkant. Bij een rijtjeshuis geldt zeker een halve meter van de scheidingsmuur.

Wanneer moet ik wel een vergunning aanvragen?

Heb je een monumentaal pand of wil je afwijken van de in de wet aangegeven maximaal maten? Dan moet je zeker een vergunning aanvragen. Hier gaat de meeste tijd in zitten en het is ook erg prijzig. Het ligt er ook aan in welke gemeente je woont. De verschillen zijn erg groot (minimaal €200 en in sommige gemeente over de €500), daarom is het van belang dit vooraf goed uit te zoeken.

Voor het aanvragen van de vergunning bij de gemeente wordt er gekeken naar het bestemmingsplan, de welstandsnota (waar moet het uiterlijk van de dakkapel aan voldoen?) en het bouwbesluit (waar moet de dakkapel bouwtechnisch aan voldoen?). Jouw gemeente hoort binnen 8 weken antwoord te geven. Na het toekennen van de vergunning mogen de buren nog 6 weken bezwaar maken. Het beste is om pas na het verstrijken van de bezwaarperiode te beginnen met het plaatsen van de dakkapel.

Moet ik de buren inlichten of niet?

Normaal gesproken als je een bouwvergunning aanvraagt en het wordt toegekend krijgen de buren de gelegenheid om bezwaar te maken. Voor een dakkapel heb je niet altijd een vergunning nodig en mag je dus gewoon beginnen, mits je je aan enkele regels houdt. Het beste is wel om de buren in te lichten als je zonder vergunning een dakkapel gaat plaatsen. Zo kun je ze op de hoogte houden van de geplande werkzaamheden. Nodig ze bijvoorbeeld uit om een kijkje te komen nemen als de dakkapel eenmaal geplaatst is. Je wilt natuurlijk niet dat mensen in de omgeving gaan klagen en de plaatsing alsnog tegengehouden wordt.

Advertentie